Uyarlanabilir Giyim Nedir ve Engelli İnsanlar İçin Hayatı Nasıl Kolaylaştırabilir?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Uyarlanabilir Giyim Nedir ve Engelli İnsanlar İçin Hayatı Nasıl Kolaylaştırabilir?

Hiç tek elle bir gömleğin fermuarını veya düğmesini açmayı denediniz mi? Otururken kot pantolon giymek mi? Otizm Spektrum Bozukluğu olan,bazı kumaşların teninde hissedilmesine dayanamayan birini tanıyor musunuz? Ayaklarınız farklı boyuttaysa veya tek ayağınız varsa nasıl ayakkabı alırsınız?

 

“Uyarlanabilir giysiler”deki gelişmeler bu sorunları çözmeyi amaçlamaktadır.

Uyarlanabilir giysiler, engelli kişiler için özel olarak tasarlanmıştır.Bu,ayakkabılarda tek elle kullanılan fermuarlar sağlamak,düğmeleri manyetik kapaklarla değiştirmek veya oturur pozisyonda giyinebilmeniz için giysi ve ayakkabı tasarlamak anlamına gelebilir.

Etkili uyarlanabilir giysilerin anahtarı,stil ve modaya uygunluğu korurken farklı tüketicilerin sahip olduğu çok çeşitli ihtiyaçları karşılamaktır.Son zamanlarda moda markaları,çeşitli engelleri olan insanlar için moda ve teknolojiyi birleştirerek yeni stiller içeren trend giysiler sunmaya başladı.

İşte modanın uyarlanabilir giysilere yaklaşmasının beş farklı yolu.

  • MIKTANISLAR,DÜĞMELER DEĞİL

Under Armour,giysilerde manyetik fermuarı ilk kullananlardan biriydi.MagZip adlı yeniden tasarlanmış ceket fermuarları,fermuarın uçlarını birleştirmek için mıknatıslar kullanır ve bu da giysilerin tek elle dikilmesini kolaylaştırır.Mıknatıslar ayrıca gömlek,pantolon ve diğer giysilerde düğme yerine kullanılmıştır.Bunlar,el becerisi veya düğmeleri kullanma becerisine sahip olmayan kişilerin daha iyi giyinmesini sağlar.

  • BAĞCIKSIZ AYAKKABILAR

Farklı ayakkabı yinelemeleri de bağcık bağlama işlemini kolaylaştırmayı ya da ihtiyacı hep birlikte ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Fermuarlar, geleneksel bağcıkların yerini alabilir ve ayakkabıların tek elle yapılmasını sağlar.Başka bir tasarım,menteşe tasarımı kullanan bir spor ayakkabı olan Nike’ın Go FlyEase’idir.Kullanıcı ayakkabının içine girer ve menteşe açılır ve ayakkabıyı yerinde tutar.İlk FlyEase ayakkabıları,daha geniş bir kitlede popüler olduğunu kanıtlayarak tedarik sorunları ve büyük bir yeniden satış pazarı yarattı.Bu ayakkabı,ürünlerin herkesin kullanabileceği şekilde tasarlanmasını öneren bir ilke olan Evrensel Tasarımın bir örneğidir.

  • KULLANICI İÇ GİYİM

Otizmli birçok kişi belirli kumaşlara veya etiketlere ve giysi etiketlerine karşı hassastır.

JAM the Label gibi uyarlanabilir markalar,serigrafi etiketler,fiziksel etiketlerden kaçınır ve bir dizi aşırı duyarlı bambu ve keten kumaş sunar.Mideyi kapatan bebek tulumları ve geleneksel banyo havluları herkes için her zaman pratik değildir.Tasarımları,tüple beslenen veya ostomi torbaları kullanan kişiler için kısıtlayıcı olabilir.Diğer tasarımların yanı sıra,Avustralyalı uyarlanabilir giysi üreticisi Wonsie,mideye sık erişim gerektiren hem çocuklar hem de yetişkinler için mide erişimi olan giysiler satıyor; bu,tıbbi cihazların modaya engel olması gerekmediği anlamına geliyor.

  • 3D BASKI VE ÖZEL TASARIMLAR

Geçmişte,siyah tekerlekli sandalyeler veya ten rengi protezler ve işitme cihazları gibi uyarlanabilir ürünler genellikle göze batmayacak şekilde tasarlanmıştır.Ama bu da değişiyor.3D baskı ve gelişmiş üretim,çeşitli cihazların ve moda öğelerinin büyük esneklik ve özelleştirilmiş tasarımlarına izin veriyor.Open Bionics,kas hareketleriyle desteklenen biyonik bir kol olan Hero Arm’ı oluşturmak için 3D baskı kullandı.Kolu kullanıcıya göre özelleştirmek için 3D baskıyı kullanan şirket, kullanıcılara renklerden markalı içeriğe kadar çeşitli tasarım seçenekleri sunabiliyor: işlev ve moda karışımı.

  • BENZERSİZ SATIŞ PLATFORMLARI

Uyarlanabilir modanın arkasındaki teknoloji, ürün tasarımıyla sınırlı değil: aynı zamanda satış ve pazarlamada da kullanılıyor.

Every Human’s Unpaired sistemi,tüketicilerin boyut, genişlik ve giymesi kolay ve ayak bileği/ayak ortezi kullananlar için uygun gibi çeşitli uyarlanabilir özelliklere göre arama yaparken tekli ayakkabı satın almalarına olanak tanır.Bu,geleneksel ayakkabıların uymadığı farklı büyüklükte veya şekilde ayakları olan veya protez kullanan kişilere fayda sağlayabilir.

Nispeten basit bir fikir gibi görünse de bu,markaların daha sofistike sipariş sistemlerine sahip olmasını gerektiriyor.Ürünler, geleneksel çiftler yerine tek tek sıralanmalı ve tüketicilerin ihtiyaçlarına göre arama yapabilmeleri için sol veya sağ ayakkabı gibi ek özellikler ve her iki tarafın sahip olduğu uyarlanabilir özelliklerle etiketlenmelidir.

  • TEKNOLOJİ’NİN ÖTESİNE UYUM SAĞLAMAK

Pek çok tüketici gibi,engelli insanlar da fiziksel veya çevrimiçi mağazalardan alışveriş yapabilmek ve beğendikleri ve kendilerine uyan kıyafetleri bulabilmek istiyor.Dolayısıyla teknoloji,perakendecilerin giderek artan sayıda uyarlanabilir giysi sunmasına yardımcı olurken,tek çözüm bu değil.Bir sonraki adım,yalnızca giysinin kendisini değil,aynı zamanda kullanıcıyı ve nasıl alışveriş yapmak istediklerini de düşünmektir.Tüm moda markaları,ürünlerini çok çeşitli tüketici ihtiyaçlarına göre uyarlamalıdır: teknoloji zaten burada.

 

 

 

 

HABER KAYNAĞI: https://theconversation.com/what-is-adaptive-clothing-and-how-can-it-make-life-easier-for-people-with-a-disability-171496