Engelli Genç Kadınlar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Engelli Genç Kadınlar

Soyut

Makale,İsveç bağlamında Kişisel Asistanları (PA:lar) olan engelli kızların kendilerini yaş,cinsiyet,mekan,zaman ve engelliliğin kesişen anlamları ile ilgili olarak nasıl oluşturduklarını araştırıyor.Sonuçlar,kızların benlik algısını oluşturmaları için sosyal alanların ve sosyal ilişkilerin önemini aydınlatmaktadır.Güçlü bedenli kızlara benzer şekilde,engelli kızların yetişkinliğe geçişi,farklı yetişkin pozisyonlarına birkaç kez girip çıkma,yoyo geçişleri olarak görülebilir.Güçlü vücutlu kızlardan farklı olarak,yetişkin PA gibi yetişkin çalışanlarla ilgili iş liderliği pozisyonları gibi genellikle gençlerle ilişkilendirilmeyen yetişkin pozisyonlarına girerler.Bu,bir dereceye kadar kendi yetişkin olma sürecini yönettikleri anlamına gelir.

İlgili Noktaları ↓

  • Tüm kızların kadın olmak için kendilerine dair duygularını geliştirmeleri gerekir.
  • Kişisel asistanları olan engelli kızlar,harici kişisel asistanların desteği olmadan kızlar gibi sıradan hayatlar yaşamayı zor buluyor.

  • Kişisel asistanlar yardımıyla engelli kızlar kendi seçtikleri mekanlarda ve kişilerle birlikte katılabilirler.

  • Kişisel asistanla olan ilişki,engelli kızın engelli kızlardan daha hızlı bir kadın olmasını talep ediyor,aynı zamanda kızın bir kadın olarak gelişmesini engelleyebilir.

  • Uygulayıcıların ve politika yapıcıların,kişisel asistanların engelli kızların yaşamlarındaki ikili rolünü tanımaları önemlidir.

 

Bu yazıda,İsveç bağlamında Kişisel Asistanları (PA:lar) olan engelli kızların yaş,cinsiyet mekan,zaman ve engelliliğin kesişen anlamları ile ilgili olarak kendilerini nasıl özneler olarak oluşturduklarını araştırıyoruz.

Eleştirel gelişim psikolojisinden elde edilen anlayışlara dayanarak, engelli kızlık,performatif, bağlamsal ve yüksek oranda cinsiyete dayalı beklenen,normatif gelişimsel görevlerin yapılmasına bağlı olarak görülebilir (Burman [1994] 2016 ; Sjöberg ve Bertilsdotter Rosqvist 2018 ).Ancak bu normatif gelişimsel görevler, McRuer’in ( 2006 ) ‘zorunlu engellilik’ çalışması olarak teorileştirdiği şeyin bir parçası olarak da görülebilir,sağlam gövdeli ayrıcalığı yeniden üretir.Araştırmalar, engelli kadınların özgüvenlerini ve bağımsızlıklarını artırmalarına yardımcı olmak için profesyonellerin ve hizmetlerin katılımının olanaklarını göstermiştir (örneğin bkz. Xenakis ve Goldberg 2011).). Ancak,yaş,gelişim ve sağlıklı bir yetişkinlik gibi problemsiz kavramlara dayanarak engelli gençlerin yetişkinliğe geçişlerine yardımcı olmayı amaçlayan müdahalelerde sorunlar vardır.

Seçilen genç kadınların,çeşitli derecelerde kişisel yardıma erişmelerini sağlayan serebral palsi (SP) veya kronik kas zayıflığı gibi farklı türde fiziksel bozuklukları vardır.Kişisel asistanlarından (PA’lar) bazıları haricidir,bu da onların asistan kullanıcısının aile üyeleri olmadığı anlamına gelir.Bazıları aile üyeleridir (çoğunlukla ebeveynler).

➤ Hedvig 19 yaşında.İkinci sınıfa bedensel engelli öğrenciler için bir sınıfta devam ediyor.Anne babası ve iki kız kardeşi ile bir evde yaşıyor. Ailesi hafta sonları asistan olarak çalışıyor ama okulda onun harici asistanları var.Kişisel asistanları okula gelemezse,o da okula gidemez.

➤ Sofya 16 yaşında.Birinci sınıfa engelli olmayan öğrencilerle birlikte normal bir sınıfta devam ediyor,ancak fiziksel engelli öğrenciler için bir sınıfa devam eden öğrencilere yardımcı olan öğrenci yardımlarından yardım alıyor.Sofia,ebeveynleri ve ikiz kız kardeşi ile bir kentsel alanın dışında bir evde yaşıyor.

➤ Helena 16 yaşında. Fiziksel engelli öğrenciler için bir sınıfa ilk yıl katılır.Helena tek çocuktur.Günün her saatinde personelin bulunduğu öğrenci konaklama yerlerine erişimi vardır.Öğrenci yurtlarında hem kadın hem de erkek personel,orada yaşayan gençlerin farklı ihtiyaçlarıyla ilgilenmektedir.Okulda öğrenci yardımcılarına erişimi var.Helena’nın evde yalnızca harici kadın KA’ları vardır.

➤ Maya 18 yaşında.İkinci sınıfa bedensel engelli öğrenciler için bir sınıfta devam ediyor.Tek çocuktur ve annesi ve annesinin erkek partneriyle birlikte bir apartman dairesinde yaşamaktadır.Okuldan yaklaşık bir saatlik araba yolculuğu mesafesinde bulunan küçük bir kasabada yaşıyor.Hem harici kadın PA’ları hem de annesi PA olarak var.Okula harici PA’larını getiriyor,ancak yoklarsa öğrenci yardımlarından yardım alıyor.

Analiz

Kodların,alt temaların ve temaların veriler tarafından yönlendirildiği (Smith 2004 ),başlangıç ​​noktasının kesişimsel bir mercekle tümevarımsal bir kodlama olduğu nitel bir tematik analiz kullanıldı (Braun ve Clarke 2006 ).Görüşme dökümleri tüm yazarlar tarafından birkaç kez okunmuş ve görüşme özetleriyle ilgili ön temalar ortak bir belgede not edilmiştir. Analiz iki geniş temaya odaklanmıştır; sosyal alanlar ve ilişkiler.

 

 

 

HABER KAYNAĞI: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09687599.2021.2007360?src=