Aşının Kullanıma Sunulmasında Engelli Çocuklara Öncelik Veriliyor,Ancak Birçoğu Randevu Almakta Zorlanıyor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aşının Kullanıma Sunulmasında Engelli Çocuklara Öncelik Veriliyor,Ancak Birçoğu Randevu Almakta Zorlanıyor

Bu hafta Engelliler Kraliyet Komisyonu,engelli kişilerin kullanıma sunmada öncelikli bir grup olan aşılara erişebilmesini sağlamada birkaç başarısızlığın altını çizdi.

 

Çocuklar ve ergenler,yalnızca geçen ay aşı olmaya uygun oldukları için bu raporda çok fazla yer almıyor.Yine de Avustralya Engelli Çocuklar ve Gençler (CYDA) tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete yanıt veren ebeveynlerin %62’si,çocukları veya engelli çocukları için aşı bulma konusunda sorun yaşadıklarını bildirmiştir.

COVID nedeniyle ağır hastalığa yakalanan çocukların sayısı bugüne kadar düşükken,Delta varyantı bu durumu değiştirmiştir.Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler,çocuklar ve ergenler arasında hastaneye yatışlarda ani artışlar görüyor.Avustralya, COVID ile “yaşamaya” başladıkça ve kısıtlamalar hafifledikçe,bu grupta aşı oranları önemli ölçüde artmadığı sürece,engelli çocuklar ve gençlerde ciddi enfeksiyonlarda önemli artışlar göreceğiz.

 

ENGELLİ ÇOCUKLAR NEDEN DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?

Birçoğunun solunum problemleri,kalp hastalığı ve diyabet gibi başka sağlık sorunları olduğundan,engelli Avustralyalılar COVID pandemisi sırasında yüksek risk altındadır.Bu,enfekte olduklarında hastalanma veya ölme olasılığını artırır.Bu durum engelli çocuklar için de geçerlidir.

Engelli kişilerin aynı zamanda yoksul,işsiz ve sosyal olarak izole olma olasılıkları daha yüksektir ve bu da onların kötü sağlık sonuçları yaşama olasılıklarını artırır.

Diğer ülkelerde, engelli insanların engelli olmayan yaşıtlarından daha yüksek oranlarda COVID-19’dan öldüklerini gördük. İngiltere’de 2020’de COVID ile ölen her on kişiden yaklaşık altısı engelliydi ve bu risk engellilik düzeyiyle birlikte artıyor.

Şiddetli COVID,çocuklarda ve ergenlerde nadirdir ve nadiren ölüme neden olur,ancak önceden mevcut koşullara sahip çocukların ciddi hastalık riski daha fazladır.COVID’in Delta varyantının çocuklarda önceki varyantlardan daha şiddetli hastalığa neden olup olmadığı konusunda tartışmalar var.Ancak daha hızlı yayılır,bu nedenle ciddi hastalık geliştirecek çocukların sayısı artacaktır.

Ayrıca,aşı kampanyalarında daha yaşlı gruplara öncelik verildiğinden, genel enfeksiyonların bir oranı olarak çocuklarda enfeksiyonların arttığını göreceğiz.Bunu Amerika Birleşik Devletleri’nde gördük. Okullar yakın zamanda yeniden açıldı ve ülke,pandemi başladığından bu yana çocuklarda ve gençlerde haftalık en yüksek yeni vaka oranını bildirdi .

ABD’deki çocuk hastanelerinin,COVID nedeniyle hastaneye yatışlarda beş kat artışla baskı altında olduğu bildiriliyor.Vakalardaki herhangi bir artışta,engelliler orantısız bir şekilde ağır hastalığın yükünü taşıyor.

 

 

 

 

HABER KAYNAĞI: https://theconversation.com/children-with-disability-are-prioritised-in-the-vaccine-rollout-but-many-struggle-to-get-an-appointment-168755